Kraftiga förändringsvindar sveper över världen och titt som tätt utfärdas allt ifrån klass 1 till klass 3 varningar. Extrema och snabba förändringar gör att världsbilden förändras i ett ofantligt tempo.
Det anmärkningsvärda är inte bara förändringshastigheten utan de grundläggande värderingarna som fullständigt omkullkastas.
Den ökade tillväxten sker i länder som knappt kan stava till demokrati och Kina den kommunistiska enpartistaten förbluffar också världen med att skapa en kapitalistisk ekonomi som förväntas vara världsledande inom kort.
Vi talar ofta och mycket om de ”goda” värderingar som gör ett varumärke starkt.
Gäller inte det längre?
Eller är det just det som är vår främsta konkurrensfördel i ett Sverige där förändringarnas vindar endast nått styv kuling.
Medieakademin presenterade nyligen ”Förtroendebarometern 2011” vilken kunde berätta att IKEA som under många år varit den verksamhet som åtnjutit störst förtroende har dippat från 78% till 62 %. Inte helt osannolikt beror det på Ingvar Kamprads ifrågasatta moral.
SAABs förtroende dök från 37 % till 11 %. Köplusten kanske inte är den starkaste drivkraften för SAABs kunder i dagsläget. Helt förståeligt.
Svenska Kyrkan och Facket ligger stabilt på en ganska låg nivå med 34 % respektive 32 % förtroende. Det, däremot kan jag inte förstå. Borde inte dessa typer av verksamhet tvärtom stå sig starka i dessa tider? Eller beror det på att förändringarnas vindar inte letat sig in bakom dessa starkt befästa murar?
Om allt är som det alltid varit kan ingenting ont hända. Är det så vi tänker?
Vad vore istället mer naturligt än att storsatsa och bygga identitet med ett varumärke som står för nytänkande, inspiration, gemenskap och hållbarhet.
Ett varumärke att förhålla sig till när det viner runt knuten
Kristina Cohn Linde
Vd, MiG Marknadsföreningen i Göteborg