måndag 21 maj 2012
Vad händer i glappet mellan 40-talistiska karriärister och talangfulla 90-talister?
Vem kommer att hålla 90-talisterna i handen och sörja för underhållningen efter en omtumlande dag på jobbet? Är det en egendesignad robot och för stundens sinnesstämning vald hologram. Eller något helt annat i cyberrymdens oändliga värld?
Och förresten vem bryr sig om det är dag eller natt eller när arbete går över I fritid? För i vår globala värld samverkar vi med allt och alla dag som natt!
Möjligheterna är oändliga för den som vill interagera i morgondagens nätverk!
En sanning inte långt bort men fjärran långt ifrån tidigare generationers verklighet.
Att värderingar och referensramar skiljer äldre och yngre generationer åt är kanske ett första steg att notera och med det behovet av förståelse för olikheterna och vad det kan leda till.
40-talistgenerationen har lärt sig att nå framgång med hårt arbete redan från tidig skolålder vilket känns mer främmande för 90-talisterna.
Enligt trendforskaren Peter Majanen rankar 90-talisterna talang högre än hårt arbete och kunskap. Att de vill nå framgång står klart men inte till samma pris (läs slit) som sina förfäder.
Samarbete med andra talanger i nätverk är viktigt för svenska 90-talister men att underordna sig en chef är inte deras melodi.
Peter Majanen beskriver dem också som förändringsbenägna, materiellt men också andligt intresserade med stort entreprenöriellt driv.
Utvecklingen av robotar välkomnar de som ett positivt inslag i hopp om att det ska underlätta deras liv.
Med Peter Majanens beskrivning av 90-talisterna och äldre generationers något motstridiga värderingar har vi en delikat uppgift fram för oss.
Det är hög tid att skapa system och kreativa mötesplatser som möjliggör korsbefruktning av ny och gammal kunskap.
Ett som är säkert, är att vi äldre succesivt måste släppa kommandot! Vi kommer aldrig att kunna “bossa” oss fram till framgångsrik utveckling. Modellen måste istället vara att på ett pedagogiskt sätt få “generation förstår och kan allt själv” att ta till sig erfarenhet och kunskap som de faktiskt inte har och att vi själva, passionerat tar till oss av ”ny” kunskap.
Spännande vore att ta del av hur svenskt näringsliv anpassar sitt ledarskap för att möta denna generation.
Hur har exempelvis fackklubbarna förberett sig för att möta den stora skara entreprenörer vars tyngsta bagage är sin egen talang avsaknade av både chefer och anställningsvillkor? Blir fackets uppgift att skapa regelverk som skyddar entreprenörer mot andra entreprenörer?
Blir det Svenska kyrkan eller frikyrkorna som fångar upp den yngre generationens andlighet? Eller skapar de sina egna nischade centra där de tillgodoser sina andliga behov?
Kanske blir det alltmer viktigt att hålla ihop familjen som en trygg plattform mot bakgrund av ”skilsmässogenerationen” som flackat mellan olika hem under sin uppväxt? Kan man då tänka sig att generationsboende åter blir en succé?
I MiG kan vi lova att jobba för ett nätverk i ständig förändring med aktuell kunskap och spännande människor.
Det är dag vi sörjer för morgondagens nätverk så att ligga nöjd på latsidan är inte att tänka på.
Kom gärna med tips på hur vi kan bli bättre på att skapa kreativa mötesplatser som möjliggör korsbefruktning av ny och gammal kunskap.
Kristina Cohn Linde
Vd, Marknadsföreningen i Göteborg
torsdag 17 maj 2012
Aktiv träning för kropp och knopp!
Vi vinner inga mästerskap vare sig individuellt eller i lagform utan hårt arbete, träning och viljan att ständigt utvecklas.
För att stanna kvar på mästarskapsnivå måste vi dessutom ständigt reflektera över om prestationen ytterligare kan utvecklas. I lagform gäller det samma förutom att olika prestationskulturer ska vävas samman.
Hur ser det då ut i näringslivet?
Egentligen säger det sig självt att samma spelregler gäller i näringslivet.
Sällan ser vi dock övningar som kan betecknas som “hjärngympa”, inte heller hör det till självklarheter att låta medarbetare experimentera fram nya arbetsmetoder med rätt att göra fel.
Att gå till jobbet och göra samma sak som dagen innan kan omöjligt resultera i nya rekord. Chansen är då större att bli omsprungen av den snabbrörlige konkurrenten.
Vi lever i en global, högteknologisk värld där dörren står vidöppen för dem som förhåller sig positiva till förändring. Vi går en framtid till mötes där konkurrensen hårdnar på olika plan där vi möter såväl robotar som virtuella företeelser och inte minst välutbildade, hungriga människor från andra länder. Räkna med att de ligger i hårdträning och bara väntar på att ta chansen. Chansen att lyckas i en snabbföränderlig värld där ingenting kan tas för givet.
I MiG, Marknadsföreningen i Göteborg kan vi däremot lova att vi fortsätter att jobba stenhårt för att ge dig möjligheter både till aktuell kunskap, olika typer av nätverkskluster på mötesplatser som i dag inte alltid är givna.
Marknadsföringens Dag den 26 april bjöd på kunskap och insikter om framtida scenarier.
Den 14 september är det åter dags för Konvent Framtid, en heldag fylld med spännande föreläsningar och människor som kommer att handla om framtid. Din och min framtid.
Håll ett öga på vår hemsida, redan nu kan du anmäla dig till augustiprogrammet med bl.a intervjuseminarium med AB Volvos nya koncernchef Olof Persson och retorikseminariet med Snacka Snyggt.
Välkommen till ett nätverk i ständig förändring med fokus på aktuell kunskap och spännande människor.
Kristina Cohn Linde
Vd, Marknadsföreningen i Göteborg
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)